sojin vosak za svece

Sojin vosak: prednosti i mane

Osim što to su nezaobilazan dekor u enterijeru, sveće imaju gotovo magičan efekat, evociraju uspomene i emocije i daju ton prijatnoj i ugodnoj atmosferi. Međutim, nisu sve sveće istog kvaliteta, što se najpre ogleda u materijalu tj. vosku od kog su napravljene. Neki voskovi jednostavno ne zadovoljavaju očekivanja. Sa porastom ekološke svesti, potrošači traže ekološki prihvatljivije i održivije opcije. I tu na scenu stupa sojin vosak, kao fantastična alternativa tradicionalnom vosku.

Bez obzira da li ste proizvođač sveća ili ste kupac koji je zainteresovan za zdraviju, ekološku sveću, ovaj članak će vam predočiti sve što treba da znate o sojinom vosku i koje su njegove prednosti i mane.

 

Kako se pravi sojin vosak?

Sojin vosak se pravi od zrna soje, koja se prvo očisti, oljušti i prži da bi se uklonile sve nečistoće. Sojino zrno se zatim drobi i presuje da se ekstrahuje ulje, koje se zatim rafiniše i hidrogenizuje da bi se dobio sojin vosak.

Sojin vosak se proizvodi pod strogom kontrolom kvaliteta, a takođe je sertifikovan da ispunjava određene standarde za čistoću, boju i zadržavanje mirisa.

 prednosti sojinog voska

Prednosti sojinog voska

  • Svestrana primena

Sa sojinim voskom, mogućnosti su beskrajne. Koristi se za pravljenje sveća u posudama, mirisnih i čajnih sveća ili mirisnih voskića. Pored toga, sojin vosak sa aditivima i sojin vosak pomešan sa drugim vrstama voska  može se koristiti za izradu samostojećih sveća, od tradicionalnih stubnih sveća do jedinstvenih i kreativnih oblika, što sojin vosak čini savršenim medijem za oslobađanje vašeg kreativnog duha.

  • Lepo izgleda

Sojin vosak ima kremastu, glatku teksturu koja olakšava rad i rezultira prelepom, poliranom završnom obradom sveće. Bez obzira da li pravite sveće za ličnu upotrebu ili za prodaju, sojin vosak je savršen izbor za stvaranje savršenih, visokokvalitetnih sveća koje će sigurno impresionirati. 

  • Još lepše miriše

Sojin vosak je takođe poznat po svojoj sposobnosti da izuzetno dobro drži i otpušta miris, omogućavajući proizvođačima sveća da svojim kreacijama uliju širok spektar bogatih i luksuznih mirisa. Bez obzira da li više volite slatke, cvetne mirise ili bogate, zemljane arome, sojin vosak predstavlja savršenu osnovu za korišćenje mirisa po izboru.

  • Eco-friendly i netoksičan

Sojin vosak se dobija od soje, što ga čini održivom, obnovljivom i ekološki prihvatljivom opcijom za pravljenje sveća i popularnim izborom za one koji žele da smanje svoj ugljenični otisak.

Ali sojin vosak nudi više od ekološke opcije. Takodje je hipoalergen i netoksičan, što ga čini bezbednijom opcijom za domaćinstva sa kućnim ljubimcima i decom.

  • Vegan i cruelty-free 

Proces proizvodnje i žetve ne šteti životinjama ni insektima ni na koji način.

  • Čisto gori

Sojin vosak proizvodi minimalnu čađ kada sagoreva, što znači da neće ostaviti talog na zidovima, plafonima ili nameštaju. Ovo ga čini čistijom opcijom za sagorevanje u zatvorenom prostoru.

  • Ekonomičan

Sojin vosak ima nižu tačku topljenja od tradicionalnih voskova, što znači da sveće od soje gore sporije i duže traju. Ovo rezultira ekonomičnijom svećom, jer možete satima uživati u toplom, prijatnom sjaju svoje sveće.

  • Lako se čisti

Sojin vosak se lakše čisti u poređenju sa parafinskim voskom jer je supstanca rastvorljiva u vodi.

 

sojin vosak mane

Mane sojinog voska 

Iako sojin vosak ima mnoge prednosti, postoje i neki potencijalni nedostaci koje treba uzeti u obzir:

  • Kristalizacija 

Uobičajena pritužba na sojin vosak je vizuelna “glazura”- bele kristalne formacije na površini sveće. Polimorfna priroda sojinog voska znači da vremenom lako formira kristale, a takodje kristališe i usled temperaturnih promena. Ne postoji način da se ovo izbegne ili spreči, ali to je samo kozmetički nedostatak sveće i prirodno ponašanje sojinog voska koje ni na koji način ne utiče na kvalitet gorenja sveće.

  • Neravnine 

Sloj grube, kvrgave teksture voska se može pojaviti nakon prvih ili narednih korišćenja sveće. Takodje je pojava koja se prirodno dešava u svim sojinim voskovima dok se sloj otopljenog voska hladi i učvršćuje različitim brzinama.

Neki proizvodjači sveća koriste ova dva nedostatka kao marketinšku taktiku i znak da se koristi potpuno prirodni biljni vosak.

  • Očvršćavanje 

Svećama od čistog sojinog voska je potreban odredjeni vremenski period nakon izlivanja da se stabilizuju. Očvršćavanje sveće oko dve nedelje u relativno konstantnom temperaturnom opsegu, omogućava vosku da se u potpunosti stvrdne i poveže sa svim molekulima mirisnih ulja koja se nalaze u njemu.

  • Skupljanje

Sojin vosak može da se skupi dok se hladi, što može prouzrokovati odvajanje sveće od zidova posude u kojoj se nalazi ili formiranje vazdušnih džepova.

  • Osetljivost na temperaturu

Sojin vosak može biti osetljiviji na promene temperature i može zahtevati posebno rukovanje kako bi se sprečilo topljenje ili pucanje.

  • Cena 

Sojin vosak je često skuplji od drugih vrsta voskova, što ga čini skupljom opcijom za proizvođače sveća, kao i za kupce.

 

Na kraju, kada se uzme sve u obzir, nije teško zaključiti da je sojin vosak savršen izbor za svakoga ko želi ekološki prihvatljive i visokokvalitetne sveće.

Ako se još uvek niste pridružili ovom popularnom trendu u svetu pravljenja sveća, vreme je da pređete na sojin vosak. Recite zbogom štetnim hemikalijama i čađi i pozdravite svetliju, čistiju i održiviju budućnost.

 

 

 

Nazad na Magazin

Ostavite komentar

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Preporučujemo

Da napravite kvalitetnu sveću, neophodno je da koristite kvalitetan vosak. Izaberite neki od naših provereno dobrih voskova!

1 od 4