parafinski vosak granule

Parafinski vosak za pravljenje sveća

Uprkos rastućoj tendenciji da se u procesu proizvodnje sveća koriste prirodni voskovi, godinama unazad najpopularniji i najčešće korišćen vosak za pravljenje sveća je i dalje parafin.

Čuveni svetski proizvodjači, kao i proizvodjači luksuznih sveća, ne odustaju od parafinskog voska upravo zbog njegovih mnogobrojnih prednosti u odnosu na sve ostale vrste voska na tržištu.

 

ZAŠTO ODABRATI PARAFIN?

Prednosti parafinskog voska:

Konzistentnost i predvidljivost

Kada pravite sveće, doslednost i predvidljivo ponašanje voska u samom postupku izrade je od izuzetnog značaja. 

Prirodni voskovi često imaju jedinstvene karakteristike svake serije. Ove varijacije mogu proizaći iz različitih faktora, uključujući sezonske promene u sirovinama, geografsko poreklo ili način prerade. S druge strane, proizvođači koji koriste parafin znaju šta mogu očekivati iz svake serije parafinskog voska, što olakšava održavanje konzistentnog kvaliteta njihovih sveća.

 

Jaka Aroma

Parafinski vosak se smatra neprikosnovenim za postizanje jakog mirisa sveće. Kako lako i brzo sagoreva, mirisni molekuli se lakše oslobadjaju iz sloja otopljenog voska u okolni vazduh.

Još jedna prednost rada sa parafinom je što zahteva manju količinu mirisnog ulja u odnosu na druge voskove, najčešće je to od 3-6%. Ako uzmemo u obzir da su mirisna ulja često najskuplja komponenta u proizvodnji sveća, jasno je da se radi o velikim uštedama.

 

Vizuelno atraktivne sveće

Visokokvalitetne sveće se pored vrhunskih performansi, takodje fokusiraju na estetiku i prezentaciju. Parafinski vosak može stvoriti sveće sa glatkom, poliranom površinom, što je od posebnog značaja ako pravite dekorativne samostojeće sveće.

Takodje, parafin odlično prima boju. Kako je prirodno bezbojan i proziran, dodavanjem pigmenta se postižu verne, jake i blistave boje sveća koje vremenom ne gube na intenzitetu.

 

Raznovrsna primena

U zavisnosti od vrste parafina koju koristite, parafinski vosak se lako može oblikovati u dekorativne sveće najrazličitijih oblika ili koristiti za sveće u posudama. 

I ne samo to, parafin možete mešati sa drugim voskovima. Ako želite da povećate čvrstinu sveće ili ako želite da sveće napravljene od prirodnih voskova imaju neki od kvaliteta parafina, kao što su jači miris ili jarka boja, možete dodati odredjeni procenat parafinskog voska vašoj formulaciji. 

 

Kratak period očvršćavanja

Parafin ima stabilnu kristalnu strukturu. Veze molekula koje se jednom stvore su inertne i nemaju tendenciju da se mnogo menjaju tokom vremena, za razliku od prirodnih voskova, čiji se polimorfni kristali vremenom razvijaju i jačaju medjusobne veze. To je razlog što se preporučuje čuveni period od 14 dana da sveća “odleži” nakon izlivanja. 

Kod parafina, taj period je znatno kraći, sveća je spremna za upotrebu već nakon 3 dana, što je još jedna stavka koja pojednostavljuje proces proizvodnje.

 

Isplativost

Iako visokokvalitetni parafinski vosak nije nužno jeftin, često je ekonomičniji u odnosu na neke alternative poput kokosovog ili sojinog voska. Ova ekonomska isplativost vam omogućava da održite ravnotežu između kvaliteta i cene.



Ukoliko se do sada niste susretali sa ovim voskom, a konzistentnost, stabilnost gotovog proizvoda i njegove ukupne performanse su vas zaintrigirale, u nastavku teksta pročitajte više o karakteristikama i načinu rada sa parafinom.

 

zensko telo sveca



UPOZNAJTE PARAFIN

Parafinski vosak je takodje poznat i kao mineralni vosak. Nastaje tokom procesa rafinacije sirove nafte, gde najviši stepen rafinisanosti daje najkvalitetniji proizvod, bez nečistoća i dekolorizovan. Tako dobijen potpuno rafinisani parafinski vosak sadrži manje od 0.5% ulja, čvrst je na sobnoj temperaturi, niskog viskoziteta, bele boje i blago je proziran. Takodje je “food grade” kvaliteta, što znači da se može koristiti u prehrambenoj industriji. 

Većina proizvodjača sveća koristi potpuno rafinisani i/ili polu-rafinisani parafinski vosak. 

 

Prilikom kupovine voska obratite pažnju na parametre koji odredjuju kvalitet i vrstu parafina:

  • Tačka topljenja
Parafin može biti različitih temperatura topljenja, u rasponu od 46°C do 68°C, što omogućava najrazličitije primene. Od parafina se može napraviti bilo koja vrsta sveće: mekši voskovi sa nižom tačkom topljenja su pogodni za izlivanje sveća u posudama, dok su tvrdji parafinski voskovi idealni za izradu dekorativnih i klasičnih cilindričnih samostojećih sveća.
  • Sadržaj ulja u vosku

Potpuno rafinisani parafinski vosak ima manje od 0.5% ulja. Kako se čistoća voska smanjuje, tako se sadržaj ulja povećava i tada govorimo o polu-rafinisanom parafinu.

  • Penetracija (needle penetration)

Test prodiranja igle se obavlja za merenje fizičke tvrdoće voska. Što je manji broj, to je vosak tvrdji. Veći broj će značiti da je vosak mekši.

 

 

PROCES IZRADE SVEĆA OD PARAFINSKOG VOSKA

Proces izrade sveća od parafinskog voska je vrlo lak i jednostavan, pogotovo kada poznajete materijal sa kojim radite i pridržavate se preporuka proizvodjača:

  • Vosak topite na temperaturi od 85°-90°C. 
  • Dodajte željeni miris i/ili boju i lagano mešajte 2 minuta kako bi se sastojci dobro integrisali sa voskom pre nego što se vosak ohladi na preporučenu temperaturu sipanja od 80°C (±5°C).
  • Parafinski vosak će odmah početi da se stvrdnjava, tako da nemojte pomerati ili podešavati sveću dok se u potpunosti ne učvrsti.
  • Zbog svoje sposobnosti da se prilikom zagrevanja širi, tj. povećava svoju zapreminu i do 15%, često je neophodno dodatno prelivanje nakon očvršćavanja.
  • Ambijentalna temperatura treba da bude što stabilnija. Preporučena temperatura prostorije u kojoj se sveće prave i hlade je u rasponu od 22°C do 25°C.
  • Sveća treba da se hladi što sporije i ravnomernije kako bi se izbeglo naglo skupljanje voska. Da bi se usporilo hladjenje, može se koristiti termoizolacioni materijal kao što je aluminijumska folija ili možete omotati sveću peškirom i tako zadržati toplotu.



 

3 crne rusticne svece na stolu




REŠAVANJE PROBLEMA

I pored poštovanja svih preporuka, u radu sa parafinom možete se susresti sa nekoliko vrsta nesavršenosti izlivenih sveća koje su lako rešive.

 

Udubljenja

Prvo što ćete primetiti jesu udubljenja, najčešće u središnjem delu sveće oko fitilja, nakon što se vosak ohladi. Ne brinite, to je potpuno normalna karakteristika parafina, koji kao i svi tvrdji voskovi visoke tačke topljenja ima tendenciju da se skuplja i zbija ka centru prilikom hladjenja.

Rešenje za ovaj problem je da uvek ostavite malu količinu voska koji ćete koristiti za dodatno prelivanje izlivene sveće nakon očvršćavanja. Dodatni vosak zagrejte na temperaturi višoj za približno 5-10°C od prvobitnog izlivenog voska kako bi izbegli stvaranje vidljive linije izmedju dva sloja.

 

Vazdušni džepovi

Takodje kod većih sveća (kalupa, posuda) se može desiti da se stvaraju i udubljenja ili rupe u samoj sveći, ispod površine koja nisu vidljiva sve dok sveću ne zapalite. Ovi vazdušni džepovi dovode do lošeg sagorevanja sveće. 

Kako bi korigovali ovaj problem, nakon izlivanja voska sačekajte da površina sveće počne da se hladi i ubodnim termometrom ili sličnim tankim, dugim štapićem izbušite nekoliko rupa oko fitilja a zatim prelijte sveću dodatnom količinom ugrejanog voska. Ovo će omogućiti da zarobljen vazduh ispod površine izadje napolje dok tečan vosak ispunjava sve džepove koji su se formirali.

 

Horizontalne linije

Horizontalne linije ili prstenovi oko sveće koji se pojavljuju kad se sveća ohladi su estetski nedostatak i ne utiču ni na koji način na sagorevanje sveće. Ovo se dešava u situacijama kada je posuda (kalup) hladna u odnosu na vosak ili kada je temperatura voska preniska. Praktično, u oba slučaja vosak u dodiru sa hladnom površinom se momentalno hladi i time ostavlja trag, koji se na gotovoj sveći prikazuje u vidu tankih linija.

Kako bi izbegli stvaranje neuglednih linija po površini vaših sveća, zagrejte posudu/kalup neposredno pre ulivanja voska i vodite računa da je vosak u opsegu predvidjene temperature. U slučaju da pokušavate naći rešenje za već izlivenu sveću (važi samo za sveće u posudama) možete koristiti pištolj za vreli vazduh ili fen i njime rastopiti površinski sloj voska na delovima gde su vidljive nesavršenosti.

 

Mehurići / beličaste fleke

Još jedan estetski nedostatak koji vas može iznenaditi nakon što izvadite sveću iz kalupa je pojava sitnih mehurića po povrsini. Kao i u prethodnom slučaju formiranja horizontalnih linija, pojava ne utiče na kvalitet gorenja sveće, a glavni krivac nastanka ovih nesavršenosti je naravno opet, temperatura kalupa!

Vodite računa da je posuda/kalup u koju sipate vosak potpuno suva, čista i glatka. Zagrejte posudu/kalup neposredno pre ulivanja voska pištoljem za vreli vazduh ili u rerni. Nakon što ulijete vosak, nežno lupkajte strane kalupa kako bi se zarobljeni mehurići vazduha lakše oslobodili.

 

Srećno pravljenje sveća!

 

 

Nazad na Magazin

Ostavite komentar

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Preporučujemo

Da napravite kvalitetnu sveću, neophodno je da koristite kvalitetan vosak. Izaberite neki od naših provereno dobrih voskova!

1 od 4