izracunavanje kolicine mirisa za svece uz kalkulator

Mirisna Matematika: Idealna Količina Mirisa U Izradi Sveća

Ako pravite sveće, znate da je mirisno ulje jedan od najvažnijih sastojaka. Mirisno ulje daje vašim svećama njihov jedinstveni pečat i može stvoriti različita raspoloženja i atmosferu u zavisnosti od arome. Ali koliko mirisnog ulja treba da koristite u svojim svećama? I zašto je to važno?

 

PREPORUČENI SADRŽAJ MIRISA U VOSKU

Količina mirisa koja se koristi u izradi sveća nije samo pitanje preferencije ili pogodnosti. To je ključni korak u obezbeđivanju kvaliteta i odličnih performansi sveća. 

Za početak, neophodno je utvrditi koji je optimalan udeo mirisnog ulja u vosku koji koristitite po specifikaciji proizvodjača, a zatim se striktno pridržavati preporuka. Ovaj parametar je obično predstavljen kao procenat i odnosi se na sadržaj mirisnog ulja u odnosu na težinu voska.

Na primer, sojin vosak obično ima preporučeni sadržaj mirisa od 6% do 10%, dok parafinski vosak obično ima od 3% do 6%.

Ako koristite premalo mirisnog ulja, vaša sveća će imati slab miris i možda neće biti primetna ili prijatna. Ovo je posebno važno ako prodajete ili poklanjate sveće. Ako vaše sveće imaju slab ili nepostojeći miris, rizikujete nezadovoljstvo kupaca vašim proizvodom.

Možda mislite da bi dodavanje više mirisnog ulja učinilo da vaša sveća miriše jače, ali to nije uvek slučaj. Ako dodate previše ulja, to zapravo može ometati pravilno sagorevanje voska i uzrokovati emisiju neprijatnog mirisa, čadji i dima. 

 

Takodje se može desiti da se mirisno ulje nakupi na površini sveće u vidu sitnih kapljica, što osim što narušava estetiku sveće jer može da utiče na promenu boje i čini da sveća izgleda masno, dovodi i do gubljenja glatkoće i konzistencije finalnog proizvoda, što je posebno važno ako izlivate sveće iz kalupa. 

  

mirisno ulje merenje

 

FORMULA ZA IZRAČUNAVANJE UDELA MIRISA U VOSKU

Kada ste se odlučili za odredjeni procenat koji planirate da koristite prilikom izrade, sledeći korak je kako da odredite kolika je zapravo količina mirisa (u gramima) potrebna za odabrani procenat mirisnog ulja u vašim svećama. 

Za ovaj korak će vam biti potrebne neke matematičke veštine kako biste bili sigurni da će vam sveće biti dobre. 

Uzmimo za primer sledeću situaciju: odlučili ste se da napravite sveću od 100g, od sojinog voska. Želite da koristite 10% mirisa, što je maksimalno dozvoljeni procenat ulja u vosku. Jednostavnim računanjem dolazite do zaključka da vam je potrebno 90g voska i 10g mirisnog ulja. 

Ovom kalkulacijom rizikujete da vaša sveća ispolji sve prethodno nabrojane probleme koji mogu nastati kad se koristi prevelika količina mirisnog ulja. 

10g ulja jeste 10% od 100g, ali nije 10% težine voska, što vam je potrebno. Dodavanje 10 g ulja na 90 g voska daje otprilike 11,11% mirisnog ulja u vosku – mnogo više od 10% preporučenog udela koje vaš vosak može da podnese. Ako nastavite da radite na ovaj način, uvek ćete preopteretiti svoj vosak mirisnim uljem.

Za precizno izračunavanje količine mirisa (procenta mirisnog ulja u odnosu na težinu voska), koristite sledeću formulu gde ćete prvo izračunati potrebnu količinu voska a zatim taj rezulatat oduzeti od težine gotove sveće:

Vosak (g) = Težina gotove sveće (g) ÷ ( 100% + mirisno ulje % )
Mirisno ulje (g) = Težina gotove sveće (g) - Vosak (g)

 

U našem primeru to bi bilo:

Vosak (g) = 100g ÷ 110% = 90,9g

Mirisno ulje (g) = 100g - 90,9g = 9,1g

 

Ukoliko vam sve ovo izgleda previše komplikovano, na raspolaganju vam je naš Kalkulator za pravljenje sveća, specijalno dizajniran da vam pomogne da lako i precizno odredite potrebne količine voska i mirisnog ulja.


 

merenje ulja za svece

PRECIZNO MERENJE MIRISNIH ULJA

Osim pridržavanja preporučne količine mirisa u vosku, važno je da tačno i precizno izmerite svoje mirisno ulje. 

Da li ste se ikada zapitali zašto merimo težinu a ne zapreminu mirisa, iako su ulja u tečnom stanju? Postoji nekoliko razloga za to, a oni imaju veze sa prirodom samog ulja i načinom na koji se ono meri.

Jedan od razloga je taj što mirisno ulje ima različite gustine, što znači da su neka ulja teža ili lakša od drugih za istu količinu prostora. 

Na primer, 100ml mirisnog ulja vanile teži oko 93 grama, dok 100ml mirisnog ulja limuna teži oko 85 grama. Ako merite u mililitrima, možete slučajno dodati previše ulja ukoliko je u pitanju gušće ulje ili premalo, u slučaju redjih ulja.  

Drugi razlog je taj što je mirisno ulje lakše i preciznije meriti po težini nego po zapremini. Merenje zapremine zahteva korišćenje mernih šoljica ili kašika, koje mogu biti netačne ili nedosledne u zavisnosti od toga kako se ulje sipa ili izravnava. 

Merenje težine zahteva korišćenje vage, koja može dati precizne i konzistentne rezultate bez obzira na to kako se ulje dozira. Merenjem težine takođe izbegavate rizik od prosipanja ili rasipanja ulja, što može biti skupo i neuredno.

Za precizno merenje težine mirisnog ulja, biće vam potrebni vaga i posuda koja može držati mirisno ulje bez prosipanja ili reakcije sa njim, kao što je staklena čaša.  Stavite posudu na vagu i resetujte je na nulu. Ovo će osigurati da vaga meri samo težinu mirisnog ulja, a ne posude. Zatim sipajte mirisno ulje u posudu dok ne postignete željenu težinu. 

 

Ukoliko ste ispoštovali sve preporuke za izračunavanje i merenje mirisnog ulja u procesu izrade sveća, nema sumnje da ste napravili visokokvalitetne sveće koje će pružiti nezaboravno iskustvo kupcima i obogatiti svaki prostor u kojem se nalaze.

 

 





Nazad na Magazin

Ostavite komentar

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Preporučujemo

Da napravite kvalitetnu sveću, neophodno je da koristite kvalitetan vosak. Izaberite neki od naših provereno dobrih voskova!

1 od 4