izlivene-svece

Izbor materijala za pravljenje mirisnih sveća

Dobrodošli u svet pravljenja sveća!

Pravljenje sveća je zabavan i kreativan hobi u kojem mogu da uživaju ljudi svih uzrasta. Bez obzira da li tražite prijatan način da provedete svoje slobodno vreme ili želite da pokrenete posao, ovaj članak će vam pružiti nekoliko korisnih saveta o izboru pravog materijala za vaš projekat. Predočićemo vam koje su vrste voskova, fitilja i drugih materijala dostupne, kao i osnovne smernice u vezi njih, kako biste mogli da donosite informisane odluke kada dođe vreme za kupovinu.

Pa hajde da počnemo!

 

Neophodan materijal za pravljenje sveća 

Kada je u pitanju pravljenje sveća, postoji nekoliko osnovnih stvari koje će vam trebati, a to su vosak, posuda, fitilj i mirisno ulje. 

Vosak

Vosak je osnova svake sveće, zato je jako bitno odabrati vosak koji je dobrog kvaliteta. Postoji mnogo različitih vrsta voskova dostupnih na tržištu, a kako biste pronašli onaj koji odgovara vašim potrebama morate znati:

Da li želite da pravite sveću u kalupu ili u posudi? Neki voskovi, kao što su sojin i kokosov vosak, imaju nisku tačku topljenja i previše su meki za izradu samostojeće sveće. U tom slučaju se možete odlučiti za palmin vosak ili parafin. Na tržištu postoje i mnogobrojne mešavine prirodnih i sintetičkih voskova pogodne za izradu skulpturalnih sveća. Na kraju, mešavinu možete napraviti i sami, tako što ćete mekšem vosku dodati odredjeni procenat tvrdjeg voska ili aditiva i tako mu povećati tačku topljenja.

Da li želite sveću izradjenu od voska iz prirodnih i obnovljivih izvora? Vegan? Onda su vaš izbor sojin ili kokosov vosak, biorazgradivi i netoksični voskovi koji gore čisto bez dima i čadji.

Ukoliko je prioritet što intezivniji miris, siguran izbor je parafinski vosak.

Kada se odlučite za odredjenu vrstu voska, pre nego što krenete sa pravljenjem sveća jako je važno da poznajete materijal sa kojim radite. Neki voskovi su vrlo slični po performansama i aplikaciji, ali svaki od njih poseduje različite karakteristike i zahteva drugačiji proces izrade.

 

postupak-pravljenja-svece

 

Posuda

Posuda je jednako važna kao i vosak jer će odrediti veličinu i oblik vaše sveće. Izbor posude je najzabavniji i najlaksi korak jer je izbor veliki. Mogu se koristiti čaše, činije, teglice, limenke. Ono o čemu treba voditi računa jesu oblik, veličina i materijal od kog su napravljene. 

Oblik posude - Najbolje je koristiti posude pravilnog cilindričnog ili kvadratnog oblika kako bi osigurali ravnomerno gorenje. U suprotnom, jako je teško odabrati odgovarajući fitilj.

Veličina posude - dijametar posude je bitan jer odredjuje veličinu i broj fitilja.

Materijal posude - Staklene čase i tegle su najčešće korišćene posude, jedini uslov je da su otporne na visoke temperature. Posude od keramike su dobar izbor za kreiranje jedinstvenih sveća, ali kako je keramika porozni materijal, moraju biti glazirane. Novi trend u svetu mirisnih sveća je korišćenje aluminijumske ambalaze. Limenke i metalne teglice su odličan izbor ako preferirate nesvakidašnje i moderno, a pritom i pristupačno. Medjutim, postoji nekoliko važnih stvari na koje morate obratiti pažnju ukoliko se odlučite za ovu vrstu posude. Metal je dobar provodnik toplote, tako da ce sveći u limenci trebati veći fitilj nego sveći u staklenoj čaši, za isti prečnik posude. Takodje, zidovi posude brzo postaju vreli, što predstavlja opasnost prilikom rukovanja i oštećenja podloge na kojoj se sveća nalazi (drveni sto, polica). Po mogućstvu, odlučite se za posude bez spojeva, ili sa spojevima koji su zavareni a ne lepljeni, kako ne bi došlo do curenja voska iz posude pri višim temperaturama.

Vodite računa da ni u kom slučaju ne koristite drvene i plastične posude jer predstavljaju opasnost od požara.

 

Fitilj

Fitilj u velikoj meri utiče na to kako ce sveća goreti. Bilo da se odlučite za pamučni ili drveni fitilj, najbitinije je da koristite odgovarajuću veličinu. 

Prevelik fitilj znaci prevelik dotok goriva tj. voska i dovešće do velikog plamena i pojave čadji, pregrejavanja, sveća će prebrzo goreti. Premali fitilj uzrokuje plamen koji treperi ili se gasi, formiranje tunela. U oba slučaja sveća ne gori kako treba.

Pravilan izbor fitilja obezbedjuje stabilan plamen, optimalnu temperaturu posude, minimalno formiranje pečurke (naslage ugljenika) na fitilju, savršeno formiran sloj otopljenog voska na površini sveće, što znači i zadovoljavajući miris.

Prilikom izbora fitilja vodite računa o:

Prečniku sveće - veći prečnik zahteva veći fitilj. Ukoliko je prečnik veći od 9cm preporučuje se upotreba dva ili više manja fitilja.

Vrsti voska – svaki vosak ima različitu gustinu i tačku topljenja, što su veće ove vrednosti, veći je i fitilj koji koristimo.

Količini mirisnog ulja i boje – veće količine ulja i boje zahtevaju upotrebu većih fitilja.

 

mirisna ulja za svece

 

Mirisna ulja

Preporučuje se korišćenje mirisnih ulja specijalno formulisanih za upotrebu u svećama. 

Svaki vosak ima preporučeni procenat mirisnog ulja koje može da primi, obično je to od 6-10%. Dodavanje više ulja ne znači uvek jači miris. Previše ulja će poremetiti funkcionalnost fitilja, praktično će gušiti fitilj, zbog čega će sveća slabo mirisati ili uopšte neće širiti miris. Takodje, previše ulja će prouzrokovati odvajanje ulja od voska, što se manifestuje u vidu sitnih kapljica na površini sveće. To nije samo estetski problem, već i potencijalni izvor požara.

 

Pažljivim istraživanjem svake vrste materijala i razmatranjem onoga što najbolje odgovara vašim potrebama, bićete spremni da krenete u poduhvat i napravite ozbiljno dobru sveću!

 

 

Nazad na Magazin

Ostavite komentar

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Preporučujemo

Da napravite kvalitetnu sveću, neophodno je da koristite kvalitetan vosak. Izaberite neki od naših provereno dobrih voskova!

1 od 4