formiranje tunela sveca gori samo u sredini

Sveća gori samo u sredini? - Kako sprečiti formiranje tunela

Formiranje tunela se dešava kada sveća gori tako da se vosak topi samo oko fitilja, ostavljajući veći ili manji prsten netopljenog voska uz ivicu posude.

Ovaj problem ne samo da utiče na estetiku sveće, već smanjuje i ukupno trajanje njenog sagorevanja, jer veći deo voska ostaje neiskorišćen.

Ukoliko se radi o mirisnoj sveći, važan aspekt koji se ne sme zanemariti je korelacija izmedju veličine otopljenog površinskog sloja sveće i potencijala mirisa. Sveća koja ravnomerno sagoreva oslobadja jači miris, dok se stvaranjem tunela smanjuje površina koja se topi, a samim tim i mirisni intenzitet.

 

Nakon što smo upoznali problem "tuneliranja", važno je znati da razlozi za njegovo formiranje mogu doći kako od strane korisnika, tako i od proizvodjača sveća.

 

 

UZROCI STVARANJA TUNELA ZBOG NEADEKVATNOG KORIŠĆENJA SVEĆE 

 

Prekratko inicijalno gorenje sveće 

Prvo paljenje sveće je ključno za njen pravilan rad u budućnosti. Kada prvi put zapalite sveću, bitno je da ostavite da gori dovoljno dugo da se površinski sloj voska istopi do ivice posude. Ovaj proces može trajati izmedju 1 i 4 sata, u zavisnosti od prečnika posude. Ako se sveća prerano ugasi, stvara se tunel oko fitilja, i pri sledećim paljenjima taj tunel će se samo produbljivati.

 

Ekstremni uslovi okoline

Okruženje u kojem se sveća pali takodje igra veliku ulogu. Hladna prostorija, promaja ili stavljanje sveće na hladnu površinu može uzrokovati da se vosak brže stvrdne na ivicama posude, gde je najveći gubitak toplote koju generiše plamen.

 

 

sveca nejednako gori

 

 

GDE GRESE ONI KOJI PRAVE SVEĆE?

 

Premali fitilj

Veličina i vrsta fitilja moraju biti uskladjeni sa tipom voska i dimenzijama sveće. Ako je fitilj previše tanak za širinu sveće, neće proizvesti dovoljno toplote da rastopi čitavu površinu voska. Vosak će se topiti samo u užem krugu oko fitilja.

OPREZ: U slučaju da se posuda koja se koristi sužava pri dnu, situacija nije tako jednostavna i zahteva temeljno testiranje sveće do samog kraja. Kada bi težili formiranju potpuno otopljenog sloja voska u početnim fazama, rizikujete preveliki plamen pri kraju gorenja sveće koji može dovesti do pregrevanja ili čak pucanja stakla. Potrebno je pronaći ravnotežu, tj odgovarajući fitilj.

U ovakvim posudama, inicijalno topljenje voska možda neće dosegnuti do ivice, ali će biti dovoljno blizu da ne izazove velike probleme u početku. 

Nepravilno fiksiranje fitilja u posudi

Ako fitilj nije dobro pričvršćen na dnu posude, može se pomeriti prilikom sipanja voska, što rezultira njegovim nepravilnim pozicioniranjem. Kada fitilj nije centriran, obično se dešava da je otopljeni sloj voska dubok s jedne strane, dok se s druge strane ostaju naslage voska koji se ne može otopiti.

 

Pomeranje fitilja tokom hladjenja

Čak i pravilno pričvršćen fitilj se može pomeriti tokom procesa hladjenja, naročito ako se vosak stvrdnjava prebrzo. Da biste sprečili pomeranje fitilja, važno je da ga fiksirate pomoću specijalnih držača za fitilje (možete koristiti olovke, štapiće, štipaljke...) kako biste ga držali u mestu. Ako se fitilj pomeri čak i nekoliko milimetara, sveća može početi neravnomerno da sagoreva, što opet dovodi do stvaranja tunela.

 

 sveca sa formiranim tunelom na stolu 

 

JEDNOSTAVAN TRIK

U situacijama kada ste u posedu sveće koja već ima formiran tunel, a želite da joj produžite vek trajanja i uživate u punom potencijalu mirisa, možete primeniti sledeće metode:

Aluminijumska folija: Omotajte foliju oko sveće, ostavljajući samo mali otvor za plamen. Ovaj trik zadržava toplotu i pomaže da se vosak ravnomerno istopi celom površinom.

Istopite površinski sloj voska: Ukoliko ste voljni da malo eksperimentišete, možete pažljivo koristiti fen (idealno pištolj za vreli vazduh) za topljenje i izravnavanje površine sveće.

 

 

 

Nazad na Magazin

Ostavite komentar

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Preporučujemo

Da napravite kvalitetnu sveću, neophodno je da koristite kvalitetan vosak. Izaberite neki od naših provereno dobrih voskova!